Digitale verktøy

Digitale verktøy

mandag 10. november 2014

Bildefortelling

Hentet fra http://www.nds.no/?ItemID=2075


Digitale bildefortellinger er korte, ofte personlige multimediafortellinger. En bildefortelling fortelles ved hjelp av ulike digitale verktøy. En bildefortelling kan inneholde fotografier, tegninger, video, musikk, lydeffekter og så videre. Dette er med andre ord en flott verktøy til å jobbe digitalt med elevene! 

Det er bare fantasien som setter en stopper for hva en kan lage bildefortelling om. De kan ha personlig karakter, men kan også være brukt i ulike oppgaver innomfor skolefagene. Bildefortellingene kan være et godt redskap for å presentere kunnskap. Det hjelper også elever som er visuelt sterke til å huske et hendelsesforløp bedre. Det er til god hjelp for å strukturere tankene. Man forteller historien ved å bruke bilder, video, tekst og ved å bruke sin egen fortellerstemme. Historien bør ikke være lengre enn fem minutter. Arbeidet med en bildefortelling består av en planleggingsfase og en produksjonsfase. 

Jeg har brukt videoredigeringsprogrammet IMovie, som er et program som følger med operativsystemet til Mac. Photostory er et annet redigeringsverktøy som er gratis, men det forutsetter at man har Windows. Programmet guider deg gjennom 5 trinn. På denne måten blir det enkelt å sette sammen stillbilder, tekst og lyd til et helhetlig produkt. Ett av kompetansemålene i norsk i Kunnskapsløftet, er at elevene skal kunne lage sammensatte fortellinger ved å kombinere ord, lyd og bilde. Photostory er et program som er enkelt i bruk og som fungerer som et godt verktøy for elevene. Her kan elevene selv fortelle sin historie ved bruk av bilder, musikk, og tekst.

Her kan du laste ned Photostory. 

Jeg har lagd en bildefortelling med leseråd til foreldre: 



2 kommentarer:

  1. Så flott bildefortelling du har laget :)

    SvarSlett
  2. Kjempefin bildefortelling! Ett prakteksempel på en bildefortelling som egner seg godt i skolesammenheng. Kanskje vil det også bli morsommere for foreldrene å motta informasjon fra skolen på en slik måte. Det blir alltids nok av de typiske A4-arkene med tønnevis av informasjon. God idé!

    SvarSlett